Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μάικ Τάισον - Η κατάρρευση ενός ειδώλου


«ΕΙΜΑΙ 37 ετών κι έχω 37 εκατ. δολάρια χρέη», έλεγε το 2003 οΜάικ Τάισον, αδυνατώντας να πιστέψει πώς μπόρεσε μία περιουσία μεγαλύτερη των 300 εκατ. δολαρίων που είχε κερδίσει στην καριέρα του να γίνει ξαφνικά «καπνός».

Εφταιξαν -σύμφωνοι- η κακή του διαχείριση, οι «χολιγουντιανές» βίλες, οι δύο αποτυχημένοι γάμοι, τα δύο πανάκριβα διαζύγια, τα οκτώ παιδιά από 'δώ κι από 'κεί, τα τέσσερα χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία (που ουδέποτε πάντως αποδείχθηκε) του βιασμού. Αλλά και μία (ολοζώντανη), σπάνια λευκή τίγρη με την οποία εμφανίστηκε και στις δύο κινηματογραφικές επιτυχίες του «Hangover».

Στα 45 του σήμερα ο άλλοτε «Iron Mike», «Κινγκ Κονγκ» ή γνωστός κι ως ο «χειρότερος άνθρωπος του πλανήτη» βγάζει το ψωμί του υπογράφοντας αυτόγραφα, βγαίνοντας πλάι με δεκάδες αγνώστους φωτογραφίες, δεχόμενος (για 800.000 δολάρια) να χορέψει για την αργεντίνικη έκδοση του «Dancing with the stars». Αλλά και μ' ένα πολύ μικρότερο κασέ, ας πούμε κοντά στα 100.000 δολάρια, να πάει όπου τον καλέσουν, για πάρτι γενεθλίων ή γενικώς για... πάρτι, αρκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να έρθει πρώτα σ' επαφή με την «Athletes Promotion», την εταιρεία που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο «λίφτινγκ» του νέου του προφίλ.

Ακόμη και για φαγητό ή απλά για ένα ποτό μπορεί κανείς να καλέσει τον άλλοτε παγκόσμιο πρωταθλητή στα βαρέα βάρη, έναν από τους πλέον ταλαντούχους μποξέρ στην ιστορία της πυγμαχίας, με 50 νίκες, από τις οποίες οι 44 με νοκ άουτ: κι απ' αυτές οι 15 σε λιγότερο από 1 με 3 λεπτά, εν ολίγοις πριν καν ακουστεί το πρώτο «γκονγκ» του πρώτου γύρου.

Ούτε για να δούνε την «Τζοκόντα», έγραψαν οι «Los Angeles Times», δεν θα στήνονταν τόσο πολλοί άνθρωποι μαζί, για 40 ολόκληρα λεπτά στην ουρά, όσοι εκείνοι που κατέκλυσαν την περασμένη εβδομάδα μια αίθουσα του καζίνου «Mgm» στο Λας Βέγκας, όπου το '97 είχε δαγκώσει για... σουβενίρ ένα κομματάκι αυτιού του Ιβαντερ Χόλφιλντ. Κι όλα αυτά για ένα αυτόγραφο, έναντι 450 δολαρίων, ή μια φωτογραφία με 150.

«Οταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη βλέπω έναν άνθρωπο που έχει γίνει κομμάτια και που προσπαθεί, όπως μπορεί, να ξανασηκωθεί. Το χρωστάω στην κόρη μου Εξοντους, γιατί παρ' όλο που βρίσκεται εκεί ψηλά θέλω να βλέπει πόσο καλός πατέρας έγινα», είπε πρόσφατα μιλώντας για πρώτη φορά από το 2009, από τότε που το μόλις τεσσάρων ετών αγγελούδι του πνίγηκε μες στο σπίτι την ώρα που έκανε κούνια.

«Τα λεφτά που βγάζω, ας είναι με τον τρόπο που τα βγάζω, δεν με βοηθούν και πολύ για να πληρώσω τα υπέρογκα έξοδα. Τουλάχιστον όμως, κι ύστερα από τα κιλά κοκαΐνης που δυστυχώς κατανάλωσα στη ζωή μου, με κάνουν να αισθάνομαι επιτέλους χρήσιμος στην κοινωνία και καλά με τον εαυτό μου»... 

enet.gr